Het belang van rolmodellen

Rolmodellen zijn enorm belangrijk. Kinderen en jongeren spiegelen zich aan anderen om hun eigen wereldbeeld, interesses en karakter te vormen. Rolmodellen kunnen een voorbeeld zijn voor hoe kinderen zelf in het leven willen of kunnen staan. Ze zijn belangrijk, omdat ze de jongeren kunnen stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en talenten te ontwikkelen.

Identificatie en herkenbaarheid zijn hier van vitaal belang; kinderen zoeken een gemeenschappelijk kenmerk met het rolmodel; iemand die op hen lijkt heeft het gemaakt, dus dan kunnen zij het zelf ook maken.

Sta daarom als leerkracht eens stil bij je leerlingengroep. Zorg voor diverse rolmodellen zodat leerlingen zich eraan kunnen spiegelen. De leefwereld en achtergrond zijn hierbij heel belangrijk. Jonge leerlingen kijken vaak op naar iets oudere leerlingen, meisjes raken sneller gemotiveerd als ze zien wat vrouwen in de wetenschap bereikt hebben... Specifiek voor STEM-rolmodellen kan je de leerlingen laten proeven van het STEM-werkveld door hen STEM-helden te tonen (zie bron), waarbij jongeren STEM-werknemers in bedrijven gaan interviewen over hun werk.

BRON = https://www.vrt.be/nl/vrt-in-de-klas/middelbaar-onderwijs/stemhelden/

Vergeet hier ook het belang van media niet. Apestaartjaren is een grootschalig tweejaarlijks onderzoek naar de digitale leefwereld van Vlaamse kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Hier kan je nagaan welke media de gemiddelde leerling gebruikt en op welke manier je hen kan stimuleren en rolmodellen aanbieden, denk maar aan de reikwijdte van influencers.

BRON = https://www.apestaartjaren.be/